Aardoom Hoveniers een van de duurzaamste hoveniers van Nederland

« terug naar nieuwsoverzicht

10-01-2012

Aardoom Hoveniers dankt haar derde plaats aan de consequente manier waarop ze duurzaamheid doorvoert in zowat alle facetten van de bedrijfsvoering. Afvalscheiding, recycling, vervoer, zuinig omgaan met energie en zo meer. Aardoom Hoveniers zet zich in om zoveel mogelijk duurzame producten toe te passen. Sterk is ook de manier waarop het kennis deelt met andere bedrijven en sectoren, aldus de jury.

Van der Tol Groep kwam als winnaar naar voren in een competitie die is geïnitieerd door de firma Innogreen en die wordt ondersteund door vakblad TUINPRO. Innogreen, dat is toegelegd op organische meststoffen voor professioneel gebruik, wil met de prijs groene vakmensen stimuleren tot bewuster omgang met duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, zowel in hun eigen bedrijfsvoering alsook in de manier waarop ze hun werk en projecten uitvoeren.
Innogreen-directeur Ruud Snijders riep de prijs in 2010 in het leven en toen heeft Aardoom Hoveniers ook al meegedaan en kreeg een eervolle vermelding. Kortgezegd: voor de competitie worden alle groenbedrijven in Nederland uitgenodigd om hun prestaties op het gebied van duurzaamheid en MVO te inventariseren en aan te melden. Op basis daarvan buigt een onafhankelijke jury van experts uit het veld zich over de inzendingen en komt het tot een winnaar.
De jury voor de titel Duurzaamste Hovenier van Nederland bestaat uit de hovenier-ontwerpers Ruud Anhaene, Jos Schoorl, Jurgen Smit, Nico Wissing en John Koomen (winnaar van de titel in 2010), aangevuld met consultant Peter Loef, met Ruud Snijders van Innogreen en Karel Verdonschot van Tuinpro.
Uit de zestig aanmeldingen bleef na voorselectie een ‘shortlist’ over van zes bedrijven. Daar kwam de eindwinnaar uit voort.
 
De uitslagen:
Eervolle vermeldingen waren er voor de duurzaamheidsprestaties van Willemstein hoveniers uit Waddinxveen, Natuurlijk Van der velden uit Groesbeek, de Groengroep uit Boskoop en Pouwelse Hoveniers uit Vlissingen.
Op de derde plaats eindigde in de competitie hoveniersbedrijf Aardoom uit Ridderkerk. Het bedrijf van ondernemer Dionysos Sofranos opereert vanuit een religieus gefundeerde visie op natuur en schepping. Sofronas en zijn vijftienkoppige team richten zich op veel verschillende aspecten van MVO en zetten daar mooie en voorbeeldige stappen in. Hun maatschappelijke betrokkenheid krijgt onder meer gestalte in hun steun aan Dierenbescherming Rijnmond en Natuur & Milieu Educatiecentrum "De Groene Draak" door middel van sponsoring van het onderhoud aan de aanwezige vlindertuin. 
Op de tweede plaats in de competitie eindigde hoveniersbedrijf De Triemen uit het Friese Triemen. Onder leiding van ondernemersechtpaar Gert en Romkje van der Linden is daar een team van 20 medewerkers op een zo verantwoord mogelijke bezig met kweken, aanleg en verkoop. Bijzonder is de manier waarop het bedrijf zich warm en bezield ontfermt over mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt. Hier zijn mensen voor reintegratie, Wajong-ers en medewerkers van de regionale sociale werkplaatsen meer dan welkom.