Over Aardoom

Het verleden

Waar komt de naam vandaan?


De achternaam Aardoom is een samenvoeging van twee voornamen: Aart en Oom. Oem of oom was een afkorting van een heiligennaam uit de 7e eeuw. Als voornaam was deze naam heel bekend. Na 1400 werd de naam Oom als voornaam niet veel meer gebruikt. In achternamen zoals Ooms, Oomen en Oomens zie je de naam weer terug. In een archiefstuk uit 1572 lezen we de naam Andries Diericx, alias Aerdt Oom, de oudst bekende voorvader uit Puttershoek. In de 17e eeuw werd Aertoom geschreven als één woord. Een eeuw later komen we de naam Aardoom tegen.


Het voorgeslacht

Vanaf 1562 werd een stuk land bij Puttershoek ingepolderd. Dat kreeg de naam Nieuw Bonaventurapolder. Bij die inpoldering komen we Andries Diericx, alias Aerdt Oom, tegen als rijshoutschipper. Andries had een huis met een boomgaard op de hoek van de Boendersweg en de Eerste Kruisweg. In 1623 is hij overleden. De archieven geven nog meer stof over het geslacht Aert Oom. Ze vertellen ons dat zeker drie zonen van Andries schipper zijn geweest. Een kleinzoon van Andries Aert Oom, Coen, ook weer een schipper, kreeg in 1661 ruzie met de belastingontvanger en gooide die van de dijk waardoor de man een enkelblessure opliep.

“Ghy schelm, ghy hondt, ick sal u nu den hals breecken”

Andries Aert Oom
Kleinzoon Aert oom

Andries Aert Oom

Een andere kleinzoon van Andries Aert Oom, naamgenoot Andries, bedreigde in 1672 zijn pachtheer met de woorden : “ghy schelm, ghy hondt, ick sal u nu den hals breecken”. Hij werd opgepakt maar wist uit de gevangenis te ontsnappen. Daarna werd hij bij verstek verbannen uit Zuid Holland. De familie kent ook een aantal geziene, brave burgers. In de 17e en 18e eeuw komen we drie schepenen (tegenwoordig wethouders) tegen in ‘s-Gravendeel, Arie, Pieter en Mels Aartoom. In 1712 ging Jan Willems Aertoom naar Ridderkerk en trouwde daar met Marytje Pieters de Ruyter. U begrijpt het al, van hen stammen de Ridderkerkse Aardoompjes af.

Een hoveniersgeslacht
Jan Willemsz. Aardoom (11-06-1758) is, naar we mogen aannemen, de oprichter van het hoveniersbedrijf. In het archief van de kerkvoogdij in de Singelkerk komen we deze betovergrootvader van Huibert tegen. In die archiefstukken vinden we een verantwoording van uitgaven van de kerkvoogdij. En hier zien we ook uitbetalingen aan J.W. Aardoom gedaan. De oudste ‘uitgaaf’ is van 1793. In 1830 zien we uitbetalingen aan zijn zoon Willem Jans Aardoom (05-02-1793). Een van de drie zoons van Willem Jans, Gerrit (01-10-1823) is zijn vader opgevolgd. Een zoon van Gerrit, Huibert (25-10-1855) liep ook in de voetsporen van pa. Van deze Gerrit en Huibert weten we iets meer. Samen gingen zij op pad vanuit Ridderkerk tot in IJsselmonde en Barendrecht toe met een houten kruiwagen met ijzeren velg. Daarop lag wat gereedschap, zoals een zeis, spade om tuinen op te knappen bij de gegoede burgerij en dat voor 12,5 cent per uur.

Een vetpot was het niet. In de winter werd er bij een kennis in een klompenmakerij in Bolnes gewerkt om wat bij te verdienen. Soms werden er in de winter bomen gerooid. Met een trekzaag, een ladder, een spade, een bijl en wat touw ging men naar het karwei. Het uurloon was in die tijd een kwartje. Aan het einde van het jaar werden er rekeningen gemaakt voor al de werkzaamheden van het afgelopen jaar. In januari ging men dan afrekenen, het zogenaamde kortavonden en dat onder het genot van een kopje koffie en soms een borreltje.


Aardoom door de tijd


Gerrit Aardoom (17-07-1901) kocht een fiets, nadat hij op 26 à 27-jarige leeftijd had leren fietsen. Het was een vervoermiddel met een bagagedrager voorop. Later kwam er een echte transportfiets met een grote bagagedrager voorop en weer wat later kwam de trapcarrier (fiets met een grote laadbak). Toen kwam er een tweede transportfiets en een goeie fiets voor het luxe werk. Daarna werd een carrier met hulpmotor aangeschaft. Een auto, het was maar niks. Te groot, te duur, een Volkswagen Pick-up voor ƒ 1.500. Weggegooid geld. “Maar haal maar zo’n ding”. Je zat er droog in en het is toch wel makkelijk. Heel vooruitstrevend was de aanschaf van een grasmaaimachine (een van de eerste in Ridderkerk). Om een haag te knippen was geen machine voorhanden. Dat ging met het handje. Een ligusterhaag langs de Straatweg, kilometerslang van Zwijndrecht tot Rotterdam, ga er maar aan staan! Tien jaar lang heeft hij dat gedaan, van 1938 tot ongeveer 1948.

Rekeningen werden toen allemaal uitgeschreven. Met pen en inktpot op tafel werd het karwei geklaard. Een kopietje maken betekende nog een keer schrijven. Het is een keer gebeurd dat een inktpot omging over een mooi stapeltje geschreven rekeningen. D’ r zat niets anders op, je begon gewoon opnieuw.
In augustus 1947 is Huibert op 12-jarige leeftijd aan het werk gegaan bij zijn vader. Je kreeg een schop in je handen en bij wijze van spreken een schop onder je achterwerk en werken was het devies.

In het najaar van 1947 ging hij een paar dagen in de week naar de lagere tuinbouwschool in Barendrecht Daarna stonden diverse avondcursussen op het programma, zoals cursus tekenen, materialenkennis, snoeien, fruitteelt, middenstand en een cursus voor eerste-knecht-vakdiploma.

Langzamerhand heeft hij de bedrijfsvoering van zijn vader overgenomen. Het was nu zaak zoveel mogelijk op te schrijven en niet zoals zijn vader, alleen maar alles onthouden. Dat gaf weleens woorden. Ongeveer in 1960 kwam het bedrijf volledig in zijn handen. Nadat hij in 1964 getrouwd was, is hij gaan wonen in het pand Ringdijk 110. Daar ligt nu het viaduct van de Rotterdamseweg. Na 15 jaar begon de nieuwbouw aan de Hovystraat.

dionysios sofronas aardoom hoveniers

Tot slot, directeur Dionysios Sofronas, zoon van Huibert Hendrik Aardoom, is bijzonder trots op de rijke geschiedenis van zijn bedrijf. Daarbij blijft het hoveniersvak een belangrijke passie van Dionysios, met bijzondere aandacht voor Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen.
Ik denk dat we veel kunnen leren van vroeger. Kijk eens hoe gemakkelijk we vandaag de dag naar machines grijpen, waar men vroeger meer afhankelijk was van slimme werkmethoden en hulpmiddelen zoals een hefboom. Het schoonvegen van verharding in een particuliere tuin met een bladblazer is bijvoorbeeld helemaal niet nodig, dat kan prima met een bezem. Hierdoor worden mens en omgeving minder belast en wordt onze leefomgeving geen onnodige schade toegebracht.


Stamboom

  • Jan Willems Aertoom. Beroep onbekend. Geboren in ‘s- Gravendeel plm. 1685, overleden in 1761 te Ridderkerk. Getrouwd te Ridderkerk in 1712 met Marytje Pieters de Ruyter.
  • Willem Jans Aardoom. Beroep onbekend. Geboren in 1713, overleden in 1763 te Ridderkerk. Getrouwd te Ridderkerk in 1738 met Grietje Leenderts van den Berg.
  • Jan Willems Aardoom. Tuinman. Geboren op 11-06-1758, overleden op 09-04-1823. Getrouwd te Ridderkerk in 1791 met Leidia den Hoed.
  • Willem Jans Aardoom. Tuinman. Geboren op 05-02-1793, overleden op 27-06-1845. Getrouwd te Ridderkerk op 05-02-1815 met Barbara de Wolff.
  • Gerrit Willems Aardoom. Tuinman. Geboren op 01-10-1823, overleden op 06-01-1900 Getrouwd te Ridderkerk in 1848 met Maria Roos.
  • Huibert (Gerrits) Aardoom. Hovenier. Geboren op 25-10-1855 te Ridderkerk, overleden op 24-01-1931. Getrouwd te Ridderkerk op 08-06-1899 met Pietje van Dijk.
  • Gerrit (Huiberts) Aardoom. Hovenier. Geboren op 17-07-1901 te Ridderkerk, overleden op 22-11-1984. Getrouwd te Ridderkerk op 24-04-1934 met Jannetje de Heer.
  • Huibert Hendrik Aardoom. Hovenier. Geboren op 12-07-1935 te Ridderkerk. Getrouwd met Barbara van Leeuwen op 03-09-1964, overleden op 18-06-1980. Hertrouwd met Cornelia Maaike den Boer op 02-06-1981. Drie zonen respectievelijk Ioannis (Jan), Dionysios, Cornelis-Jan ßassilios (Kosta), waarvan Dionysios de bedrijfsopvolging op zich genomen heeft per 1 juli 1998. Gehuwd te Waalwijk met Ivonne Ivora Groeneveld op 21-04-1994.