Projecten

Onderhoudsvriendelijke tuin in Ridderkerk

tuinonderhoud in Ridderkerk

een onderhoudsvriendelijke tuin maar wel groen

Mevrouw R. uit Ridderkerk belt ons met de vraag of wij eens langs kunnen komen om naar de tuin te komen kijken.

Mevrouw R. heeft een leuke en gezellige tuin bij een rijtjeshuis in Ridderkerk – wijk Bolnes – maar het onderhoud wordt te veel. Mevr. R. is al wat ouder en haar man is een tijdje geleden overleden waardoor de zorg voor de tuin toch wel wat zwaar wordt. Haar man deed altijd het meeste werk in de tuin en dit was ook zijn hobby maar nu ze het onderhoud van de tuin alleen moet doen wordt het wel te veel. Mevrouw R. wil wel graag een groene tuin met leuke planten maar het moet wel met minder onderhoud. Het gazon moet er bijvoorbeeld uit, dat moet iedere week worden gemaaid. Het moet echt een onderhoudsvriendelijke tuin worden.

Nadat de tuin is ingemeten hebben we een schetsontwerp gemaakt voor de beoogde aanpassingen in de tuin. Mevrouw R. geeft aan dat er nog een paar kleine dingen moeten worden aangepast en ze dan het plan kan goedkeuren. Na de aanpassingen heeft ze het plan goedgekeurd waarna we in de tuin aan de slag kunnen.

Het plan: minder tuinonderhoud

Om een onderhoudsvriendelijke tuin te maken hebben we de volgende wijzigingen uitgevoerd. we hebben het gazon verwijderd en hiervoor in de plaats in een groot deel van de tuin gronddoek aangebracht met grind of steensplit. het voordeel hiervan is dat het weinig onderhoud vraagt maar deze ruimte wel in de zomer benut kan worden door er leuke potten met planten in te plaatsen. Deze kun je ook weer makkelijk weghalen. Het grind of steensplit zorgt ook voor een ruimtelijk effect in de tuin waardoor de tuin groter lijkt te zijn. Ook is het bijkomend voordeel dat het regenwater tussen het steensplit kan wegzakken in de grond.

In de tuin waren al natuursteen kinderkoppen aanwezig maar deze lagen in een rechte lijn langs de border en de borders waren hierdoor ook vrij smal. We hebben de kinderkoppen opnieuw gebruikt en de vorm van de plantvakken/ borders aangepast naar meer vloeiende vormen. plaatselijk werd hierdoor de border wat breder en hebben we de borders aangevuld met grotere groepen vaste planten die de bodem goed bedekken. Op deze wijze krijgt onkruid weinig kans waardoor je een groene maar toch onderhoudsvriendelijke tuin kan krijgen. Door de nieuwe indeling kun je ook overal komen en zijn de borders goed bereikbaar voor het nodige onderhoud. doordat de borders ook iets zijn verhoogd kun je er beter bij.

Het terras: onderhoudsvriendelijk én eigentijds

De tegels in het oude terras hebben we vervangen voor een mooie, moderne en gladde maar onderhoudsvriendelijke tegel. Deze tegel is veel makkelijker schoon te houden dan de oude grindtegels en geeft de tuin een meer eigentijdser aanzicht.